Sve o gorivima za automobile što vas zanima – bio goriva


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-bio-goriva

Bio goriva su odlična zamena za dizel i imaju mnoštvo prednosti. Koja bio goriva se najčešće koriste pročitajte u članku pred Vama. U našem prethodnom članku možete pročitati o električnoj energiji kao gorivu koje pokreću automobile. 

Vrste bio goriva

Najviše korišćeno bio gorivo je biodizel, a tu su i još neka poput biometanola i biometana.

  • Biodizel (metil-estar) se proizvodi iz biljnih ulja, najčešće od uljane repice ili soje. Biodizel može biti direktna zamena za dizel gorivo i koristi se u dizel motorima. Smanjenje emisije dima i čestica kod biodizela, u proseku, iznosi oko 40% (izvor).
  • Bioetanol se proizvodi fermentacijom šećera iz biljaka poput kukuruza, šećerne trske ili žitarica. Koristi se kao dodatak benzinu ili kao potpuna zamena u flex-fuel vozilima.
  • Biometan se proizvodi iz organskog otpada, poput otpadaka od hrane ili stajnjaka. Može se koristiti kao zamena za prirodni gas u vozilima.

Funkcionisanje biodizela u automobilima

Biodizel je koncipiran tako da bude kompatibilan sa postojećim dizel motorima. On se može koristiti kao direktna zamena za dizel gorivo ili se može mešati sa dizel gorivom u različitim odnosima u zavisnosti od specifičnosti motora i uslova rada.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Održivost bio goriva

Bio goriva se smatraju održivim jer se proizvode iz obnovljivih izvora. Biljke korišćene za proizvodnju bio goriva apsorbuju ugljen-dioksid (CO2) tokom rasta što smanjuje ukupne emisije gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte.

Uticanje na ekologiju

Bio goriva imaju potencijal za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u poređenju sa tradicionalnim gorivima. Za mnoga etička izazove vezana za korišćenje zemlje i resursa za proizvodnju bio goriva umesto hrane veliki broj rešenja je odvano pronađen ali se i dalje aktivno radi na pronalaženju i unapređivanju naprednijih i balansiranijih rešenja za tranziciju. U tom smislu, na našem kontinentu još od 2006. je aktivna European Biofuels Technology Platform (BiofuelsTP) koja predstavlja javno-privatno partnerstvo i podržana je od strane Evropske komisije.

Bio goriva predstavljaju važnu kariku u tranziciji ka ekološki održivijem saobraćaju. Dalji razvoj tehnologije i pristup proizvodnji unaprediće održivost bio goriva i doprineti stvaranju zelenije budućnosti u auto industriji.

U našem sledećem članku pročitajte kako funkcionišu motori na vodonik, a ako želite da pročitate ceo serijal pogledajte naš prvi članak ovde.