Sve o gorivima za automobile što Vas zanima – vrste goriva


Naš serijal o gorivima za automobile započinjemo vrstama goriva koja se danas najviše koriste. Goriva za automobile su se razvijala tokom vremena i danas postoje različite opcije za pokretanje vozila. Koje vrste goriva su danas najviše u upotrebi?

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-vrste-goriva-2023

Goriva na bazi nafte

Benzin

Benzin je najpoznatije i najčešće korišćeno gorivo za automobile. On se proizvodi iz sirove nafte i koristi se za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dizel

Dizel gorivo je takođe proizvedeno iz sirove nafte i koristi se u dizel motorima. Dizel motori su poznati po većoj efikasnosti u odnosu na benzinske motore.

Goriva na bazi gasa

Prirodni gas (CNG)

Prirodni gas se sastoji uglavnom od metana (CH4) i obično se koristi kao alternativa za benzin i dizel goriva. On se skladišti pod visokim pritiskom u gasovitom stanju. 

Tečni naftni gas (LPG)

LPG je smeša propana i butana koji se nalaze u tečnom stanju pod umerenim pritiskom. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Bio-goriva

Biodizel

Biodizel se proizvodi od biljnog ulja, često od uljane repice, soje, palminog ulja ili drugih biljaka. Biodizel se može koristiti kao zamena za dizel gorivo i obično se meša sa tradicionalnim dizel gorivom u različitim proporcijama. 

Pored biodizela koji je najpoznatije bio gorivo tu su još i bioetanol, biometan i biogas.

Električna energija kao gorivo

Električna energija je postala popularna za automobile zahvaljujući razvoju električnih vozila (EV). Električna vozila koriste baterije za skladištenje električne energije i elektromotore za pokretanje vozila. Prednosti električnih vozila su nulta emisija izduvnih gasova i niži operativni troškovi po kilometru.

Alternativna goriva, poput vodonika, nismo uključili u listu najkorišćenijih jer su u upotrebi u izuzetno malom broju automobila. U našem sledećem članku pročitajte kakvo je gorivo benzin.