Sve o gorivima za automobile što Vas zanima – vrste goriva


Naš serijal o gorivima za automobile započinjemo vrstama goriva koja se danas najviše koriste. Goriva za automobile su se razvijala tokom vremena i danas postoje različite opcije za pokretanje vozila. Koje vrste goriva su danas najviše u upotrebi?

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-vrste-goriva-2023

Goriva na bazi nafte

Benzin

Benzin je najpoznatije i najčešće korišćeno gorivo za automobile. On se proizvodi iz sirove nafte i koristi se za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dizel

Dizel gorivo je takođe proizvedeno iz sirove nafte i koristi se u dizel motorima. Dizel motori su poznati po većoj efikasnosti u odnosu na benzinske motore.

Goriva na bazi gasa

Prirodni gas (CNG)

Prirodni gas se sastoji uglavnom od metana (CH4) i obično se koristi kao alternativa za benzin i dizel goriva. On se skladišti pod visokim pritiskom u gasovitom stanju. 

Tečni naftni gas (LPG)

LPG je smeša propana i butana koji se nalaze u tečnom stanju pod umerenim pritiskom. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Bio-goriva

Biodizel

Biodizel se proizvodi od biljnog ulja, često od uljane repice, soje, palminog ulja ili drugih biljaka. Biodizel se može koristiti kao zamena za dizel gorivo i obično se meša sa tradicionalnim dizel gorivom u različitim proporcijama. 

Pored biodizela koji je najpoznatije bio gorivo tu su još i bioetanol, biometan i biogas.

Električna energija kao gorivo

Električna energija je postala popularna za automobile zahvaljujući razvoju električnih vozila (EV). Električna vozila koriste baterije za skladištenje električne energije i elektromotore za pokretanje vozila. Prednosti električnih vozila su nulta emisija izduvnih gasova i niži operativni troškovi po kilometru.

Sintetička goriva

Sintetička goriva, poznata i kao e-goriva ili alternativna goriva, predstavljaju grupu goriva koja se proizvode iz obnovljivih izvora energije, uglavnom pomoću procesa sinteze, odnosno hemijske reakcije. Proizvodnja sintetičkih goriva uključuje procese poput elektrolize vode, proizvodnje vodonika te sinteze ugljovodonika pomoću CO2.

U našem sledećem članku pročitajte kakvo je gorivo benzin.