Švedska otvara kompletno elektrificiran auto put za punjenje vozila u pokretu


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-elektrificirani-put

Švedska planira da od 2025. godine trajno elektrifikuje preko 3000 kilometara auto puteva i biće prva na svetu koja je to uradila.

Sistem električnih puteva (ERS – Electric Road Systems) omogućiće električnim vozilima da se dopunjavaju u pokretu, omogućavajući im prelazaka većih distanci bez potrebe za zaustavljanjem. Prvi izabrani autoput je E20, koji se nalazi između gradova Stokholma, Geteborga i Malmea. To će biti prvi deo većeg plana koji predviđa da više od 3000 kilometara švedskih puteva dobije električno punjenje vozila u pokretu. 

Švedska je takođe pionir u testiranju elektrificiranih puteva i već je isprobala određena rešenja. 2016. godine je otvoren deo puta od dva kilometra u Gavleu, u centralnoj Švedskoj, koji je koristio nadzemne električne vodove kako bi se teškim vozilima omogućilo punjenje putem pantografa – slično vozu ili tramvaju. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Deo puta u Gotlandu je takođe elektrifikovan korišćenjem namotaja za punjenje postavljenih ispod asfalta. U 2018. godini, Trafikverket (Švedska saobraćajna uprava) je predstavio prvu šinu za punjenje na svetu na potezu od dva kilometra koji je omogućio električnim kamionima da spuste određenu pokretnu ruku koja je upijala energiju iz puta.

Dok je korišćenje nadzemnih dalekovoda isključivo za kamione, za one koji poseduju privatne automobile će se primeniti induktivni sistem punjenja ispod puta. Ova tehnologija funkcioniše slično kao bežično punjenje u mobilnim telefonima. Podloga ili ploča se ugrađuje ispod puta, a električna vozila koja su opremljena prijemnikom se dopunjuju dok prelaze preko njega. Takvi putevi su takođe isprobani u Nemačkoj i u Mičigenu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Budućnost je tu pred nama, a sve zanimljivosti iz sveta automobila pratite na našoj stranici Novosti.

Izvor: Euronews