Sve o gorivima za automobile što vas zanima – vodonik


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-vodonik-kao-gorivo

Vodonik kao gorivo za automobile još nije u potpunosti iskorišćeno ali predstavlja obećavajuću alternativu tradicionalnim vrstama goriva. Kako automobili na vodonik funkcionišu i koje su prednosti pročitajte u članku pred Vama. U našem prethodnom članku možete pročitati sve što Vas zanima o bio gorivima.

Proizvodnja vodonika

Vodonik se može proizvesti na nekoliko načina, između ostalog, putem elektrolize ili pirolize. Elektroliza, koja koristi električnu energiju za razdvajanje vode na vodonik i kiseonik, smatra se čistim pristupom, posebno kada se koristi obnovljiva energija. Ovako proizveden, ekološki prihvatljiv, vodonik se naziva i zeleni vodonik jer nema nikakvog negativnog uticaja na životnu okolinu (ugljenični otisak) u kompletnom lancu proizvodnje.

Osim zelenog, u industriji je poznat i plavi, smeđi, žuti, tirkizni i roze vodonik. Ova podela po bojama koristi se u energetskoj industriji za razlikovanje proizvodnje vodonika prema uticaju na životnu sredinu. Proizvodnja zelenog vodonika trenutno čini manje od 1% svetske proizvodnje vodonika.

Funkcionisanje vodonika u automobilima

Iako svi znamo za praskavi gas iz osnovne škole i vozila koja koriste praskavi gas jesu uspešno proizvedena, lideri automobilske industrije najviše ulažu u razvoj automobila na gorivne ćelije koje su se pokazale značajno efikasnijim i bezbednijim. Gorivna ćelija sadrži anodu i katodu između kojih prolazi elektrolit. Ove ćelije proizvode električnu energiju reakcijom vodonika sa kiseonikom u hemijskom procesu koji se naziva reverzna elektroliza, a nusproizvod te reakcije su čista voda i toplota. 

Električna energija generisana u gorivnoj ćeliji koristi se za napajanje elektromotora vozila, što rezultira pokretanjem vozila. Ovaj proces ne proizvodi štetne emisije čineći ga ekološki prihvatljivim.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu u Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Uticaj na ekologiju

Vodonik kao gorivo ima nultu emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte tokom vožnje. Kada je proizvedeni vodonik zelen, vozila koja koriste ovo gorivo mogu biti ključan deo strategije smanjenja emisija u saobraćaju.

Automobili na vodonik

Neke od kompanija su razvile automobile na vodonik i trenutno ih nude na tržištu:

Toyota Mirai: Toyota je jedan od pionira u razvoju vozila na vodonik. Mirai je limuzina (sedan) sa četvoro vrata koji se pokreće gorivnim ćelijama i ima nultu emisiju štetnih gasova tokom vožnje.

Honda Clarity Fuel Cell: Honda takođe proizvodi vozilo na vodonik pod nazivom Clarity Fuel Cell. Ovaj model, takođe, koristi gorivne ćelije kako bi pokretao elektromotor vozila.

Hyundai Nexo: Hyundai Nexo je još jedan primer vozila na vodonik. Nudi značajan domet i brzo punjenje što čini vožnju na vodonik efikasnom.

Kroz sveobuhvatne napore vodonik, kao gorivo za automobile, može postati ključna karika ka održivijoj i ekološki prihvatljivijoj budućnosti. U našem sledećem članku pročitajte kakva su sintetička goriva, a ako želite da pročitate ceo serijal pogledajte naš prvi članak ovde.