Sve o gorivima za automobile što vas zanima – dizel


U našem prošlom članku smo pisali o benzinu kao gorivu za automobile. U ovom članku se bavimo bitnim stvarima koje bi trebalo da znate o dizel gorivu.

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-dizel-gorivo-2023

Sastav i vrste dizel goriva

Dizel gorivo se sastoji pretežno od ugljovodonika, organski sjedinjenih elemenata koji sadrže ugljenik i vodonik. Glavni sastojak dizel goriva su alifatski ugljovodonici koji doprinose karakterističnim termičkim i sagorevačkim osobinama dizel goriva.U tom kontekstu pojavljuje se i nezaobilazni termin cetanski broj. 

Zašto je cetanski broj bitan? Prilikom paljenja automobila, cetanski broj je mera brzine i kvaliteta paljenja goriva. Što je viši cetanski broj to je bolje gorivo.

Najčešće korišćen je D2 dizel, poznat i kao dizel gorivo za drumski saobraćaj. Koristi se u putničkim automobilima i laganim teretnim vozilima. D1 dizel je sa druge strane namenjen teškim kamionima, autobusima i drugim teretnim vozilima. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Funkcionisanje u motorima

Dizel motori su poznati po većoj efikasnosti u poređenju sa benzinskim motorima. Obično imaju nižu potrošnju goriva u poređenju sa benzinskim motorima, omogućavajući vozačima veći domet sa jednim rezervoarom goriva. 

Moderni dizel motori često koriste sistem zajedničke magistrale (common rail sistem) za ubrizgavanje goriva. Ova tehnologija omogućava precizniju kontrolu ubrizgavanja goriva poboljšavajući performanse i smanjujući emisije.

“JCB Dieselmax” je vozilo koje koristi dva dizel motora i 2006. godine je postavilo svetski rekord za najveću brzinu dizel vozila dostigavši impresivnih 563 km/h.

Uticaj na okolinu

Dizel motori, kao i svi motori sa unutrašnjim sagorevanjem, proizvode značajne količine ugljen-dioksida (CO2) tokom sagorevanja goriva. Takođe emituju azotne okside (NOx), proizvode čestice (PM) koje se nalaze u dimnim gasovima, a proizvode i sumporne okside (SOx). S obzirom na veću efikasnost i manju potrošnju od benzinskih motora, dizel motori ukupno proizvode manje CO2 gasova. Niska emisija čestica takođe se postiže uz korišćenje modernih filtera i sistema kontrole emisija.

Razumevanje osnova vrsta goriva može pomoći vozačima da donesu odluke o kupovini vozila kao i o značaju prelaska na druga alternativna goriva koja su manji zagađivači.

U našem sledećem članku pročitajte kakvo je gorivo prirodni gas (CNG), a ako želite da pročitate ceo serijal pogledajte naš prvi članak ovde.