Sve o gorivima za automobile što Vas zanima – električna energija kao gorivo


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-električna-energija

Električna energija se koristi kao gorivo više od deceniju i vremenom preuzima primat nad benzinom i dizelom. Pročitajte kakve vrste automobila na električnu energiju postoje, a u našem prethodnom članku možete pronaći više informacija o gorivima na bazi gasa koja pokreću automobile. 

Vrste električnih automobila

Osnovne tri (3) vrste električnih automobila koje se koriste su:

Električni automobili sa potpunim električnim pogonom (BEV – Battery Electric Vehicles). Ovi automobili koriste isključivo električnu energiju za pokretanje. Mogu se puniti iz električne mreže kod kuće i za to se koristi poseban punjač koji se povezuje sa kućnim električnim instalacijama. Takođe se mogu puniti na javnim mestima kao što su benzinske pumpe, tržni centri i parkinzi gde postoje instalirani punjači.

Plug-in hibridni automobili (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicles). Ovi automobili imaju mogućnost korišćenja električne energije i konvencionalnog goriva. Baterije se takođe mogu puniti iz električne mreže kao i kod električnih automobilia sa potpunim električnim pogonom.

Hibridni automobili (HEV – Hybrid Electric Vehicles). Hibridni automobili kombinuju električni motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Koriste energiju koja se obnavlja tokom vožnje ali se ne mogu puniti iz električne mreže. Među najpoznatijim su Toyota Prius, Honda Accord Hybrid, Ford Fusion Hybrid itd.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Funkcionisanje električnog motora

Glavni izvor pokretanja električnih vozila je električni motor. Ovaj motor koristi električnu energiju iz baterije kako bi generisao obrtni moment i pokretao vozilo. Srce električnog vozila je baterija. Ona skladišti električnu energiju koja se koristi za napajanje električnog motora. Većina novih modela električnih vozila u 2024. godini koristi litijum-jonske baterije zbog njihove visoke gustine energije i dugog životnog veka. U ranim fazama razvoja električnih automobila bile su u upotrebi i drugačije baterije kao na primer Nikl metal hidridne baterije (NiMH) ili Litijum-polimerske baterije (LiPo).

Uticaj na okolinu

Električna vozila ne proizvode izduvne gasove tokom vožnje dok hibridna vozila imaju manji uticaj na zagađenje od vozila koja koriste konvencionalna goriva. Električna vozila često koriste sistem rekuperacije energije tokom kočenja, vraćajući deo kinetičke energije u bateriju što povećava energetsku efikasnost i produžava životni vek kočionog sistema.

Takođe, električni motori su generalno tiši u poređenju sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovo smanjuje buku u urbanim sredinama  i doprinosi poboljšanju kvaliteta života.

U našem sledećem članku pročitajte kakva su bio goriva, a ako želite da pročitate ceo serijal pogledajte naš prvi članak ovde