Sve o gorivima za automobile što Vas zanima – sintetička goriva


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-sintetička-goriva

Sintetička goriva za automobile predstavljaju jedno od mogućih rešenja koja bi doprinela održivoj budućnosti transporta. Koji su izazovi u proizvodnji sintetičkih goriva čitajte u članku pred Vama, a u našem prethodnom članku možete pročitati sve što Vas zanima o vodoniku kao gorivu.

Šta su sintetička goriva?

Sintetička goriva se nazivaju e-goriva ili elektrogoriva i proizvode se hemijskim putem iz obnovljivih izvora energije. Ova goriva mogu biti tečna ili gasovita i mogu se koristiti kao zamena za tradicionalna fosilna goriva u vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Proizvodnja sintetičkih goriva uključuje procese poput elektrolize vode, proizvodnje vodonika te sinteze ugljovodonika pomoću CO2.

Prednosti sintetičkih goriva

  • Smanjenje emisija gasova staklene bašte
  • Kompatibilnost sa postojećom infrastrukturom
  • Globalna dostupnost
  • Smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis Vašeg automobila ovde.

Mane sintetičkih goriva

Troškovi proizvodnje – trenutna cena sintetičkog goriva je oko 4,50 evra po litru. Procena je da bi oko 2030. godine cena mogla pasti na oko 2,30 evra. 

Gubitak energije – u odnosu na ukupno potrošenu energiju, moguće je iskoristiti 10-15% za pokretanje vozila (kod električne energije se kreće oko 80%).

Infrastruktura za proizvodnju i distribuciju – kako bi sintetička goriva postala široko upotrebljiva, potrebna je infrastruktura za proizvodnju, distribuciju i punjenje vozila koja za sad nije na potrebnom nivou.

Uprkos izazovima, održiva proizvodnja i integracija sintetičkih goriva u postojeću infrastrukturu mogli bi biti ključni koraci ka održivom transportu. U našem sledećem članku pročitajte sve o benzinu sa olovom, a ako želite da pročitate ceo serijal pogledajte naš prvi članak ovde.

Izvor: b92.net