Sve o gorivima za automobile što vas zanima – benzin sa olovom


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-olovna-goriva

Da li se sećate benzina koji se zvao super ili običan benzin? Pročitajte po čemu je karakteristična ova vrsta goriva, a u našem prethodnom članku možete pronaći sve što Vas zanima o sintetičkim gorivima.

Šta je super ili običan benzin?

Super ili običan benzin je gorivo za benzinske motore koje u sebi sadrži olovo. Benzin sa dodatkom tetraetilolova (TEL) u upotrebi je od 1920-ih. Dodato olovo benzinu je omogućilo značajno povećanje kompresije motora te su se na taj način povećale performanse vozila uz uštedu goriva.

Dodatak TEL-a benzinu učinilo je da se benzin pali na značajno višim temperaturama i većem pritisku što je dovelo do povećanje snage motora uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva.  

Servisi za japanska i južnokorejska vozila u Beogradu. Zakažite pregled ili servis Vašeg automobila ovde.

Ekološki uticaj 

Pre samo dvadeset godina, olovni benzin se koristio u oko sto zemalja na svetu iako su naučnici već dugo ukazivali da njegovo korišćenje dovodi do preuranjenih smrti, problema u razvoju dece, zagađenja vazduha, zemljišta i vode.

Olovni benzin je u SAD-u zabranjen 1996. godine, a u EU 2000. godine. Poslednje količine olovnog benzina u Srbiji su izašle iz rafinerije u Pančevu krajem juna 2010. godine ali su zalihe na pumpama u Srbiji potrajale određeni vremenski period.

Super je otišao u istoriju, a ako vozite neki od automobila koji su ga nekad koristili podelite sa nama Vaša iskustva na društvenim mrežama. Ako želite da pročitate ceo serijal pogledajte naš prvi članak ovde.

Izvor: autorepublika.com