CES 2024 – budućnost automobilske industrije


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-ces-2024

CES (Consumer Electronics Show) koji je održan u Las Vegasu u januaru ove godine predstavlja nove tehnologije u automobilskoj industriji, a mi Vam donosimo zanimljivosti koje su prezentovali japanski i južnokorejski proizvođači.

Hjundai planira da pusti u proizvodnju 2028. godine svoj novi avion S-A2 zato što očekuje ogromno povećanje potražnje za električnim avionima kao alternativom taksiju u gradovima.

Supernal S-A2 je opisan kao električni avion za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL) i predstavlja nastavak S-A1 koji je prvi put prikazan 2020 godine. U njemu može da sedi do pet ljudi uključujući pilota. Smatra se da će ovaj električni avion podići Uber u vazduh i dati novu dimenziju taksi prevoza u velikim gradovima. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite servis ili pregled automobila ovde.

Honda je predstavila novi radikalni koncept električnih vozila nazvan Serija 0. Novi modeli će imati temeljnu reviziju i pristup razvoju električnih automobila usmerenih ka efikasnosti, angažovanosti, prostranosti i autonomiji.  

Paketi baterija u novoj seriji automobila će biti lakši i gušći od onih koji se danas koriste kako bi pružili veći domet čak do 480 kilometara, a zauzimaće manje prostora. Baterija će moći da se puni od 10 do 80% kapaciteta za 10 do 15 minuta što je prava revolucija.

Kia je predstavila električni kombi pod nazivom PV5. Pored PV5, uključujući manje PV1 i PV3 i veće PV7, predstavljeni su planovi za povećanje ponude višenamenskih vozila u narednoj deceniji. Kia je takođe potvrdila da je u pregovorima sa Uberom o snabdevanju i naznačila da je Uber uticao na elemente dizajna i konfiguracije PV5. Postoje takođe i planovi za autonomnu verziju PB5 koja je predstavljena na ovom sajmu.

Budućnost vozila je u elektrifikaciji koju je industrija prepoznala i pokušava da je maksimalno iskoristi. Kombinacija autonomne vožnje i veštačke inteligencije sledeći su izazovi za automobilsku industriju.

Izvor: ces.tech