VIN broj ili broj šasije – treći deo


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-vin-broj-broj-sasije-2

VIN broj ili broj šasije vozila može Vam pomoći prilikom identifikacije automobila i otkrivanja njegovih karakteristika. U našim prošlim člancima pročitajte od čega je sastavljen VIN broj, koje podatke sadrži, kako ga pronaći na vozilu, a sada Vam dajemo još nekoliko saveta u vezi VIN broja.

Za šta služi VIN dekoder?

VIN dekoder je vrsta aplikacije koja služi za dešifrovanje Vin broja automobila. Informacije koje sadrži VIN broj se uz pomoć ovakvih aplikacija očitavaju i pružaju potrebne podatke o vozilu. U zavisnosti od algoritma aplikacije moguće je dobiti razne vrste podataka o vozilu, a najčešće i kompletan izveštaj o istoriji vozila.  

Servisi za japanska i južnokorejska vozila u Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila na stranici kontakt.

Jedan od podataka koji ovakve aplikacije mogu očitati jeste boja vozila. Jedna od oznaka na pločici koja nosi VIN broj sadrži šifru za fabričku boju vozila. Na taj način se može utvrditi da li je karoserija originalne boje i u kom stepenu je menjana što je obično slučaj prilikom ponovnog farbanja delova automobila usled udesa ili bilo kog drugog razloga.

Ono što je bitno naglasiti jeste da pločica sa VIN brojem može vremenom da se pohaba ili da postane slabije čitljiva, posebno kod starijih automobila. Ne mora nužno značiti da, ako je VIN broj nejasan ili slabije čitljiv, je u pitanju sumnjiv ili nelegalan automobil. 

Kada znamo da se VIN broj može nalaziti na raznim delovima automobila u zavisnosti od marke i proizvođača, naš savet je da, ako niste sigurni u verodostojnost VIN broja, svakako potražite pomoć profesionalca i pouzdanog automehaničara koji će taj posao stručno obaviti umesto Vas.

Nadamo se da smo Vam približili značenje broja šasije na automobilu. Za svaku dublju analizu VIN broja potrebno je obratiti se iskusnom automehaničaru ali sada barem možete i sami uvideti kada nešto nije u redu ili koje situacije mogu da probude sumnju i spasu Vas kupovine neproverenog vozila.

Izvor: automoli.com