VIN broj ili broj šasije – prvi deo


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-vin-broj-broj-sasije

Broj šasije vozila odnosno VIN broj kod automobila ima identičnu ulogu kao i JMBG (jedinstven matični broj građana) kod ljudi samo što sadrži niz od 17 brojeva i slova bez razmaka. Pročitajte u serijalu pred Vama sve o VIN broju što je potrebno znati. 

VIN predstavlja skraćenicu za Vehicle Identification Number (identifikaciona oznaka vozila). Ovaj broj vozilu prilikom proizvodnje dodeljuje proizvođač ali se u svakoj zemlji primenjuju drugačiji standardi. Ono što je svima zajedničko jeste da se sastoji od 17 znakova. 

U našim propisima se kaže da je broj šasije: “Identifikaciona oznaka vozila (ID oznaka vozila – VIN) jedinstven i nedvosmislen alfanumerički kod koji proizvođač dodeljuje vozilu kako bi osigurao odgovarajuću identifikaciju vozila i koji mogu da čine arapske cifre od 0-9 i sva velika slova engleskog alfabeta osim I, O i Q.“

Servisi za japanska i južnokorejska vozila u Beogradu – zakažite pregled ili servis vozila na stranici kontakt.

VIN broj čine tri celine:

WMI – prva tri znaka koja identifikuju univerzalni simbol proizvođača automobila. Dodeljivanje ovih znakova je u skladu sa sporazumom sa ISO organizacijom za standardizaciju ili njenim nacionalnim predstavnikom.

VDS – sastoji se od šest znakova gde prvih pet znakova predstavljaju atributi tipa vozila dok je šesti znak kontrolni broj. 

VIS – predstavlja serijski broj automobila. Sastoji se od osam znakova i sadrži sledeće podatke: godinu proizvodnje automobila, mesto sklapanja i sam serijski broj.

U našem sledećem članku pročitajte gde se nalazi VIN broj i zašto je dobro znati svoj VIN broj automobila.

Izvor: automoli.com