Najduže putovanje u istoriji sa Tojotom Lend Kruzer!


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-tojota-lend-kruzer-najduže-putovanje-na-svetu

Najduže putovanje na svetu automobilom započelo je 1984. godine sa Tojotom Lend Kruzer (Toyota FJ60 Land Cruiser) i još uvek traje. Za ovaj podvig zaslužan je par iz Švajcarske Emil i Lilijana koji su i dalje u svojoj avanturi.

Nakon putovanja po Severnoj Americi ovaj par je nastavio da putuje po Južnoj Americi, Africi, Australiji sve dok nakon mnogo godina nije oborio svetski rekord.

U Ginisovu knjigu rekorda su se upisali 2017. godine kada im je priznato najduže putovanje na svetu koje je u to vreme iznosilo 741065 kilometara (460476 milja) prolazeći preko teritorija 186 zemalja. Oboren je još jedan rekord po broju pređenih milja u jednom automobilu i po broju posećenih zemalja takođe u jednom automobilu.

Ova Tojota Lend Kruzer je napravljena kao mobilni kamper i ima sve što je potrebno za život u njemu, skladište vode, plinski šporet, dodatne rezervoare za gorivo i improvizovani krevet.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila u Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila na stranici kontakt

Tokom skoro četiri decenije zamenjeno je stotine guma, desetine amortizera, nekoliko kvačila, alternatora, motora za pokretanje, ležajeva točkova, kočnica i nosača motora ali Tojota još uvek ne posustaje kao ni njeni vlasnici.

Tokom ovog putovanja svaki klip u motoru je izvršio preko 4 milijarde ciklusa do svoje zamene za 16225 sati koliko je radio. Potrošeno je 185252 litara goriva, a prosečna brzina kretanja je 35,8 km/h.

Ima li bolje reklame za Tojotu? Ako želite možete pogledati na ovom linku dokle je stigla avantura ovog hrabrog dvojca čiji je automobil praktično pokretna kuća, a cela zemaljska kugla domovina.

Izvor: carexpert, blick