Koliko proizvođači automobila zarade od jednog vozila?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-zarada-od-jednog-auta

Kolike su marže na automobile, odnosno, koliko proizvođači mogu da zarade po jednom prodatom vozilu? Japanska i južnokorejska vozila su u vrhu te liste, kao i obično kada se radi o poređenju sa drugim auto gigantima.

Centar za automobilski menadžment (CIAM) u Nemačkoj je utvrdio da je prosečna operativna marža za deset najvažnijih međunarodnih predstavnika industrije u prvom kvartalu 2024. godine iznosila 7,1%.

Nemački premium brendovi Mercedes i BMW su najprofitabilniji u prvom tromesečju, sa operativnim profitom od oko 11%. Odmah za njima je Tojota sa 10% dok je General Motors takođe povećao maržu na 8,7%.

Folksvagen je u sredini te liste sa prinosom od 6,1% a slede ga Hjundai sa 5,8% i Honda sa 5,6%.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila u Beogradu. Zakažite servis ili pregled vozila na stranci kontakt.

Prosečna dobit Mercedesa i BMW-a po jednom vozilu je 4000 evra, a problem cele industrije je što sa jedne strane mora da proizvodi sve više vozila sa niskim emisijama i EV (električna vozila) dok sa druge strane na taj način ostvaruje manju zaradu.

Konkurencija iz Azije je velika i pritisak na Nemačke proizvođače je ogroman kako bi dodatno smanjili troškove duž lanca vrednosti električnih automobila. Ono što u budućnosti moraju da urade jeste okretanje ka inovacijama kako bi kupcima mogli da opravdaju više cene u poređenju sa konkurentima sa istoka.

Auto industrija je svakako u delikatnom momentu. Konkurencija je velika, inovacije su skoro svakodnevne, a kupci probirljivi. Opstaju samo najbolji, kao na primer Tojota koja godinama vodi na listi po broju prodatih vozila uz povećanje kvaliteta i praćenje inovacija. Kvalitet uz kvantitet zaštitni je znak japanskih i južnokorejskih brendova. 

Izvor: b92.net