Lanci za sneg – sve što treba da znate. Drugi deo


U našem prošlom uvodnom članku smo se bavili pripremom za kupovinu lanaca za sneg i šta raditi kada odaberete određenu vrstu lanaca. Pročitajte još korisnih saveta u vezi korišćenja lanaca za sneg.

Postoje automobili kod kojih nije moguće montirati lance za sneg jer oko točkova nema mnogo prostora pa može doći do oštećenja prilikom vožnje. Rešenje je kupiti druge proizvode koje se mogu montirati na gume i povećati trenje te imati isti efekat. Ili pak montirati točkove manjeg prečnika. Preporuka je da prečnik bude manji 3% do maksimalno 5%. 

Zakažite pregled ili servis Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila u našim servisima u Beogradu na Senjaku ili Novom Beogradu. 

Lanci se montiraju na pogonske točkove, a ako automobil ima pogon na sva 4 točka dobro se raspitajte kod proizvođača automobila. Pojedini proizvođači savetuju da se na njihova vozila sa pogonom na sva 4 točka lanci stavljaju na prednje točkove, a poneki savetuju da se montiraju na zadnje točkove. To zavisi od rasporeda pogona tokom vožnje jer se ne koriste sva 4 točka uvek za pogon. Zadnji točkovi ne moraju uvek biti u pogonu kod pojedinih modela vozila već se uključuju samo kad prednji točkovi proklizavaju.

Vožnja sa lancima za sneg definitivno nije najudobnija i prijatna ali je bezbednija. Nemojte prelaziti 40 km/h da ne biste oštetili vozilo, a i uslovi u kojima se zahteva i montira zimska oprema na vozila nisu za veće brzine.

Ako su uslovi na putu takvi da je potrebna zimska oprema, lanci za sneg su ispravno montirani i brzina je prilagođena, nema bojazni da će oni pući ili izazvati oštećenje vozila. Jedini “neprijatelj“ u toj situaciji može biti beton na koji naiđete pa Vam još jednom savetujemo da vozite oprezno i dosta sporije nego u regularnim uslovima.

U sledećem članku pročitajte detaljno uputstvo kako se montiraju lanci za sneg na automobil. 

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-zimska-oprema-lanci