Gde staviti bolje gume – napred ili nazad?


Približava se zima i zamena letnjih guma. Na šta još obratiti pažnju pre dolaska hladnijeg vremena, pročitajte u našem ranijem članku ovde.

Gume se više troše na prednjoj osovini ako je ona ujedno i pogonska osovina. Opterećenje na pogonskoj osovini je veće pa šare na gumi brže stradaju, odnosno više se troše. U slučaju da kupujete samo jedan par zimskih guma, gde je bolje da one stoje, na prednjoj ili zadnjoj osovini?

Bez obzira na vrstu pogona, bolje gume, odnosno one sa dubljom šarom i manje istrošene, treba staviti na zadnju osovinu. Ključ stabilnosti nalazi se na zadnjoj osovini.

Ako su lošije odnosno istrošenije gume na zadnjoj osovini, u krivini veoma često dolazi do zanošenja vozila – preupravljanja. Iz aspekta bezbednosti ne moramo Vam napominjati koliko je opasno izgubiti kontrolu nad vozilom, makar i na kratko. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila sa više od 20 godina iskustva. Zakažite pregled ili servis vozila ovde

Naravno, na prednjoj osovini takođe je potrebno imati dobre gume sa propisanom dubinom šare. Ovde se samo radi o dilemi u slučaju da morate izabrati između guma različitog kvaliteta. One malo bolje stavite nazad, na zadnju osovinu.

Prednje gume su takođe izuzetno bitne za upravljanje vozilo i kočenje, posebno kada se na kolovozu nalazi voda, led, sneg ili poledica.

Rok trajanja gume je oko 50000 pređenih kilometara ali to naravno zavisi od proizvođača i uslova vožnje. Da se gume ne bi različito trošile, rotirajte ih na svakih 10000 do 12000 kilometara, prednje stavite nazad, a gume sa zadnje osovine na prednju.

auto-centar-forma-beograd-zimske-gume-gde-montirati-2022