Nivo zaštite na putevima sve manji – evo zašto


Barijere i zaštitne ograde koje su postavljene duž puteva trebalo bi da štite vozila od izletanja u slučaju sudara ili da spreče pad vozila u ambis na planinskim putevima. Kolika je sigurnost ovih prepreka danas?

Osiguravajuće kuće u Nemačkoj tvrde da današnje prepreke poput betonskih barijera i ograda nisu prilagođene današnjim vozilima te ne ispunjavaju svoju ulogu u potpunosti. U čemu je problem?

Kada su ove zaštite postavljane i testirane na putevima starim više od 30 godina, testovi su rađeni na vozilima kilaže od 900 do 1500 kilograma. Danas vozila u proseku imaju 1600 kilograma, a popularni SUV automobili teže i preko 2 tone. Istražitelji osiguravajućih kući došli su do zaključka da u svakom desetom slučaju udara u zaštitnu barijeru ona bude probijena.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila sa više od 20 godina iskustva. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Pojedina vozila su imala i problem prilikom aktivacije vazdušnog jastuka zbog neodgovarajućih zaštitnih elemenata barijera i ograda. Da su barijere i ograde modernije proizvodnje i prilagođenije današnjim automobilima, oko 10% saobraćajnih nezgoda bilo bi sa lakšim posledicama. 

Problem koji postoji u Nemačkoj sigurno je izraženiji u Srbiji s obzirom na starost putne infrastrukture. Kako bi se promenio standard potrebno je vreme kao i odluka na nivou državnih organa. Uz veliki finansijski izdatak i birokratiju koja je potrebna za promene nije sasvim izvesno kada će se uslovi na putevima poboljšati. Do tada, vozite oprezno i poštujte ograničenja. Ljudski faktor je presudan u većini saobraćajnih nesreća. 

Izvor: nova.rs

auto-centar-forma-beograd-zastitne-ograde-na-putu