Ablendovanje svetlima – pomoć na putu ili kažnjiva radnja?


Sigurno ste nekad putujući automobilom doživeli da Vam vozilo iz suprotnog smera blica, a nakon nekoliko kilometara opazili saobraćajnu policiju. Dobro delo ili ne? Šta kaže zakon?

Urbana legenda kaže da je saobraćajna policija jednom prilikom zaustavila vozača koji je napravio prekršaj. Kako bi se izvukao od plaćanja kazne vozač je imao zanimljiv predlog: ponudio je policiji da ga pusti, a on za uzvrat, kada nastavi vožnju, neće blicati vozilima koja mu budu dolazila u susret i upozoravati ih te će na taj način omogućiti saobraćajcima da zaustavljaju nove prestupnike.

Ne znamo kako se nagodba na kraju završila ali jeste zanimljivo kako se ova pojava tretira u zakonskoj regulativi. Komunikacija među vozačima blicanjem odnosno ablendovanjem nije zabranjena. Kazna za ovako nešto ne postoji, ali u praksi postoje razna mišljenja po pitanju razmene mišljenja svetlima tokom vožnje sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled vozila ovde ili nas pozovite telefonom.

Ako je svrha radarske kontrole da se na određenoj deonici puta vozi sporije iz bezbednosnih razloga, ablendovanjem drugim vozačima će se upravo postići željeni efekat. Oni će u strahu od saobraćajne policije i kazne usporiti i voziti sa više pažnje. Kada već znakovi na putu ne mogu da ih ubede, onda su tu drugi savesni vozači da to urade.

Međutim kad smo kod savesti postoji i drugačije mišljenje. Francuska policija je svojevremeno izdala saopštenje u kome apeluje na vozače koji blicaju drugim učesnicima u saobraćaju. Oni tvrde da na taj način možda nesvesno pomažete prekršiocu u saobraćaju ili kriminalcu da izbegne patrolu, i na taj način se stavljate u ulogu saučesnika. Naravno, to nikada ne možete znati ali postoji i ovaj način razmišljanja.

Prepuštamo Vašoj savesti da li želite da pomažete drugima tako što će te blicati. Možda nekad napravite upravo suprotan efekat i odmognete policiji ali i drugim učesnicima u saobraćaju.

Izvor: b92.net

auto-centar-forma-beograd-blicanje-ablendovanje-farovima