Gas ili kočnica, pitanje je sad?


Vozači se dele na one koji na trepćuće žuto svetlo na semaforu dodaju gas i na one koji pritiskaju kočnicu. Ali šta kada u drugačijoj situaciji pomešate to dvoje, pa umesto kočnice stisnete gas? Vozači japanskog vozila Honda Akord bi trebalo posebno da obrate pažnju!

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja u SAD je izračunala da godišnje 16000 udesa izazovu vozači koji greškom pritisnu pedalu gasa umesto kočnice. Obično se to dešava pri malim brzinama i prilikom parkiranja, posebno u rikverc. Vozači ispod 20 i preko 65 godina, 4 puta više učestvuju u ovakvim udesima.

Raspored pedala i širina sedišta je ključan faktor, a Honda Akord je označena kao automobil koji prednjači u ovakvim slučajevima. Eto, ako imate ovaj model vozila obratite pažnju, možda su pedale suviše blizu jedna druge.

Mi Vam ne možemo pomoći oko drugačijeg rasporeda pedala ali svakako možete zakazati pregled kočnica Vašeg japanskog vozila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu. Dobre kočnice i ispravna svetla su 50% bezbednosti automobila!