Zatamnjena stakla – prednosti i mane


Tamna stakla na automobilu ostavljaju utisak luksuza i doze mistike – ko bi to mogao biti za volanom ili na zadnjem sedištu? Ali nakon donošenja novog zakona, mnogi će dobro razmisliti da li se upuštati u avanturu zatamnjivanja stakala?

Prednosti su u tome što određene folije sprečavaju sunčevo zračenje pa je temperatura u vozilu niža. Manje korišćenje klima uređaja dovodi do manje potrošnje goriva. Prilikom sudara, folija drži parčiće stakla na okupu, a i lopovi zaobilaze automobile sa tamnim staklima.

Međutim, uvođenjem atesta i dozvola za folije, potrebno je platiti Agenciji za bezbednost saobraćaja i AMSS oko 10000 dinara, a potreban je i sertifikat proizvođača. Kada se na to doda sama cena folije i njeno postavljanje moguće je doći do cifre od 300 do 500 eura. Mnogi vozači će razmisliti hoće li tamniti svoja vozila, a oni koji se odluče na ovaj poduhvat, čeka ih malo duži proces!

Nama je svejedno kakva su Vam stakla na japanskom ili južnokorejskom vozilu! Ako imate problema sa mehanikom, zakažite pregled u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.