Šta je akvaplaning i kako ga izbeći?


Akvaplaning se događa kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume. Pri brzini između 55-90 km/h, vozilo gubi kontakt s podlogom i dolazi do opasnost da izleti sa puta. Funkcija koju guma ima na mokroj i vodom prekrivenoj podlozi je da, kroz kanale kojima je ispresecan protektor, ispumpa vodu. Bez ovih kanala tanak sloj vode ostaje između gume i podloge što izaziva gubitak prijanjanja ili akvaplaning. Japanski i južnokorejski automobili su pouzdani ali ipak proverite stanje guma i točkova, kišna je sezona.

Uzroci akvaplaninga su:

  • Brzina kojom se vozilo kreće
  • Dubina šare
  • Dubina vode

Šta raditi kada se desi akvaplaning:

  • Ne koristiti kočnice
  • Ne menjati pravac kretanja

Smanjite brzinu do tačke dok gume ne počnu da prijanjaju. Volan držite čvrsto i potrudite se da zadržite pravac u kome se krećete. Skinite nogu sa gasa i sačekajte da se volan vrati u normalu.

Ako već morate da kočite, učinite to laganim pokretima kao da pumpate gumu. Ako imate ABS kočite normalno, kontinualnim pritiskom.

Setite se ovih saveta sledeći put kada bude padala kiša, mogu Vas spasiti od neželjenih posledica. Kompletan pregled vozila uključujići i stanje točkova Vašeg automobila zakažite u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.