Zašto su automobili sve skuplji?


Rast cene automobila povezan je sa njihovom bezbednošću. Ako je za utehu, voziće se bezbednija vozila ali za više novca. Rekli bi smo ipak da bezbednost nema cenu.

Vozila koja se prodaju u Evropskoj uniji imaju najmanje 20 tehnologija koje su standardne i koje automobili moraju imati. Njihova ugradnja povećava konačnu cenu ali utiče na bezbednost vožnje. Opšta bezbednosna regulativa 2 (General Safety Regulations 2) povećaće cenu i jeftinijih vozila ali ipak je u pitanju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Modeli vozila koji su izašli na tržište nakon 6. jula 2022. godine moraće da budu u skladu sa novom regulativom. Od 2024. godine modeli vozila koji se već prodaju moraće da se prilagode novoj regulativi.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite servis ili pregled vozila ovde.

Postoji mnogo izazova za proizvođače automobila pa tako ni Tojota nije izuzetak. Prema novim propisima Tojota GR86 neće moći da se prilagodi novim pravilima. Dizajn ovog modela Tojote je star više od 10 godina i, na primer, ugradnja kamere za inteligentnu asistenciju nije laka, odnosno, praktično nemoguća u ovo vozilo.

Kamere koje se ugrađuju u vozila omogućavaju asistenciju prilikom održavanja brzine kretanja kao i vožnje unutar saobraćajne trake. Cilj ove regulative jeste da se smanji broj smrtnih slučajeva na putevima.

Da bi Tojota implementirala ovakvu kameru u vozilo morala bi da pomeri vetrobran i krov vozila što nije izvodljivo. Jedan model vozila manje za Tojotu koji će prodavati u Evropskoj uniju, ali s obzirom na globalno tržište i dominaciju u Aziji i Severnoj Americi ne plašimo se za plasman vozila japanskog giganta.

auto-centar-forma-beograd-Toyota-gr86