Koliki je rok trajanja goriva?


Preporuka za one vozače koji ne prelaze veliki broj kilometara jeste da ne sipaju pun rezervoar. Zašto je to tako, pročitajte u nastavku teksta.

Nakon 3 meseca gorivo u rezervoaru počinje da menja svoje karakteristike. Deo sastava goriva će vremenom ispariti što utiče na njegov kvalitet i potrošnju automobila ali deo goriva će reagovati sa kiseonikom što može uticati na bezbednost. 

U slučaju da pravite mini zalihe goriva zbog očekivano veće cene dobro da je koristite kanistere sa čepovima gde ne može doći do prodora vazduha. Na ovaj način gorivo može da se sačuva i više od 3 meseca pa čak i do godinu dana.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila ovde ili nas pozovite telefonom.

Veliku ulogu u svemu ima i temperatura uz dobar odabir kanistera. Ako dobro zatvoren kanister čuvate na temperaturama od 20 stepeni i manje, rok trajanja goriva može biti 6 i više meseci. Ako ga pak čuvate na temperaturama od 30 stepeni i više rok trajanja goriva može biti samo 3 meseca i manje.

U slučaju da želite da sačuvate gorivo u rezervoaru duže od 6 meseci bez posledica i slabljenja kvaliteta rešenje je kupovina stabilizatora koje možete nabaviti na benzinskim pumpama. Jedno pakovanje stabilizatora dovoljno je za 200 do 250 litara goriva koje u tom slučaju može potrajati i do godinu dana.

Ako imate mogućnost skladištenja goriva uradite to na bezbedan način. Gorivo čuvajte u kanisterima koji su za to predviđeni, na suvom i hladnijem mestu. Ili jednostavno nemojte sipati pun rezervoar već najmanje jednu četvrtinu kako Vam se gorivo u rezervoaru ne bi pokvarilo, izgubilo svojstva i na kraju ugrozilo bezbednost i prouzrokovalo ozbiljne kvarove.

auto-centar-forma-beograd-rok-trajanja-goriva