Zašto je dobro imati auto kameru?


Postavljanje kamere u automobilu postaje sve popularnije i može biti od velike koristi kada dođe do udesa ili situacija u kojima je teško proceniti krivicu. Pročitajte koje su to prednosti auto kamera i kako je možete iskoristiti.

Prema zakonu snimak sa auto kamere ne mora biti dokaz na suđenju u slučaju udesa, prolaska na crveno svetlo ili bilo koje druge situacije. Sudija u postupku ima pravo da odbije snimak kao dokaz. Na osnovu procene relevantnosti snimka sudija donosi konačnu odluku, jer kamera nije svemoguća i u raznim situacijama ne mora nužno ponuditi rešenje i dokaz za postupak koji se vodi.

U kojim situacijama je auto kamera korisna?

Prilikom prolaska kroz crveno svetlo ili bar prilikom tvrdnje da niste prošli kroz crveno – kamera može biti dokaz. 

U slučaju udesa snimak sa kamere može ponuditi odgovore na to ko je kriv za udes, da li se kretao propisno i šta se tačno desilo.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite servis ili pregled vozila ovde.

Takođe i kada ste krivi za udes, auto kamera može pokazati određene olakšavajuće okolnosti. Ako ste oborili pešaka moguće je da je on naglo istrčao ispred vozila i da niste imali mogućnost reakcije. Takođe, u slučaju sudara, moguće je da ste izazvali sudar tako što se izbegavali drugo vozilo ili neku specifičnu situaciju zbog koje ste morali naglo menjati pravac kretanja.

U slučaju prekoračenja brzine auto kamera nema funkciju iako moderne kamere beleže i brzinu kretanja. Ako Vas snimi radar ili kamera na putu, snimak sa Vaše auto kamere nije relevantan dokaz na sudu.

Bez obzira na to da li snimak iz svog vozila možete koristiti u dokaznom postupku, dobro je imati auto kameru jer na taj način povećavate svoje šanse prilikom dokazivanju krivice ili umanjujete kaznu za svoju krivicu ako za to postoji osnov.

auto-centar-forma-beograd-auto-kamera-prednosti