Neočekivani problemi na novom auto putu u Crnoj Gori


Crna Gora je konačno dobila auto put i više nije jedina zemlja na Balkanu bez ovakve deonice. 13. jula na Dan državnosti Crne Gore, otvorena je prva deonica auto puta Bar – Boljare, i ona se nalazi na delu od Podgorice do Kolašina. 

Prva deonica auto puta dugačka je 41 kilometar i samo je deo od 170 kilometara koliko će biti dug put od od Boljara na severu do Bara na jugu Crne Gore.

U prvim danima nakon otvaranja primećene su atipične stvari na putu koje se inače redovno dešavaju ali svakako ne u ovolikom obimu. Između 20 i 50 vozila dnevno ostane u kvaru i to zato što prokuva, a u prvih pet dana nakon otvaranja 5 automobila se zapalilo. Kako sprečiti da Vam auto prokuva, pročitajte ovde.

Servis za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled vozila ovde.

Razlog za prokuvavanje vozila krije se u velikoj nadmorskoj razlici. Deonica od 41 kilometar kreće iz Podgorice gde je nadmorska visina 60 metara, a kod mesta Mateševo dostiže 1100 metara. Uspon je neprekidan i za mnoga vozila veoma zahtevan.

Novi auto put ima 20 mostova, 16 tunela i 4 petlje. Cena prvog dela iznosi oko milijardu evra.

Prosečna starost vozila u Crnoj Gori ali i Srbiji je oko 15 godina pa konstantan uspon uz opterećenje dovodi do prokuvavanja ili čak požara na motoru. Kombinacija naglog konstantnog uspona i starih vozila sa velikom kilometražom dovodi do ovakvih incidenata.

Ako niste sigurni u kakvom stanju je Vaš automobil najbolje je pred dugačak put obaviti pregled i posavetovati se sa proverenim automehaničarem. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila na stranici kontakt.

Srećan put.

auto-centar-forma-beograd-auto-put-crna-gora-podgorica