Kako se pravilno pretiče?


Preticanje drugog vozila svakako je jedna od najtežih operacija prilikom vožnje. Možemo se složiti da je preticanje lakše kada imate automobil sa jačim motorom ali, nije sve u snazi, potrebna je i odgovarajuća tehnika i poznavanje propisa.

Preticanje uvek mora da bude bezbedno sa što manjim zadržavanjem u suprotnoj traci. Dobra procena vozača je od velike važnosti i ona se se stiče tokom godina iskustvom ali takođe je bitno pre svega znati svoje mogućnosti, mane i prednosti vozila, kao i trenutne uslove na putu.

Pouzdani servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila ovde.

Pre svega je potrebno dobro upoznati vozilo kojem upravljate, kolika mu je snaga, kakve su kočnice i generalna upravljivost. I kada sve to znate performanse vozila se menjaju odlaskom na duže putovanje jer ubrzanje vozila nije isto, kao ni dužina kočenja u praznom vozilu ili uz dodatak par stotina kilograma. Takođe korišćenje klima uređaja može dodatno oslabiti snagu motora. 

Univerzalno za svako preticanje jeste sledeće:

  • Preticanje se obavlja na mestima gde je ono dozvoljeno. Preticanje preko pune linije, u tunelu, mahom u krivinama je zabranjeno.
  • Zabranjeno je preticanje kolone, a kolonom se smatra već tri vozila. 
  • Davanje migavca prilikom preticanja je izuzetno važno kako bi ostali učesnici u saobraćaju razumeli Vašu nameru.
  • Nemojte preticati ako niste 100% sigurni da je ono izvodljivo. Bolje je sačekati drugu priliku za preticanje nego ugrožavati bezbednost.

Sigurno je da se preticanje ne može naučiti u auto školi ali kada se pridržavate pravila i poznajete vozilo kojim raspolažete, vremenom steknete osećaj za ovu operaciju. Rutina koju jednom steknete i dobre navike ostaju tokom celog vozačkog staža.

auto-centar-forma-beograd-pravilno-preticanje-saveti