Zašto je bitno imati zimske gume i kada nema snega i leda na kolovozu?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-zimske-gume-2023

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima dužni ste da imate zimske gume na vozilu u periodu od 1. novembra do 1. aprila ako na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Mnogi vozači ostavljaju letnje gume na vozilu tokom zime i izbegavaju vožnju po uslovima kada mogu biti kažnjeni ali da li je to zaista preporučljivo i bezbedno? Naravno da nije, a evo i zašto:

Produžena trajnost letnjih guma

Korišćenjem zimskih guma tokom hladnih meseci produžava se trajnost letnjih guma. Letnje gume su optimalne za toplije temperature i korišćenje zimskih guma tokom zime omogućava im da ostanu u boljem stanju za vreme letnjih meseci. Preporučuju se stavljanje zimskih guma kada temperatura padne ispod 7 stepeni jer letnje gume na nižim temperaturama imaju slabije prijanjanje pa je samim tim i ugrožena bezbednost.

Bolja trakcija zimskih guma

Zimske gume su posebno dizajnirane da pruže bolju trakciju na niskim temperaturama, a ne samo na snegu i ledu. Guma postaje kruta pri niskim temperaturama što smanjuje sposobnost letnjih guma da pravilno prianjaju uz put. 

Kraći put kočenja sa zimskim gumama

Zimske gume omogućavaju kraći put kočenja u uslovima niskih temperatura. To znači da ćete moći brže i efikasnije zaustaviti vozilo u slučaju iznenadnog kočenja ili opasnosti na putu. Ovo je od suštinskog značaja za bezbednost na putu tokom hladnih meseci.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Bolja kontrola u krivinama sa zimskim gumama

Zimske gume pružaju bolju kontrolu u krivinama čak i kada nema snega. Njihova sposobnost prianjanja uz put omogućava vozaču da bolje upravlja vozilom u zavojima, smanjujući rizik od proklizavanja ili gubljenja kontrole.

Smanjen rizik od akvaplaninga

Zimske gume takođe pomažu u smanjenju rizika od akvaplaninga (poznat i kao hidroplaning), fenomena u kojem guma izgubi kontakt sa površinom puta zbog vode. Ovo se može dogoditi tokom hladnih meseci kada se led i sneg tope i stvaraju vlažne površine na putu. Zimske gume bolje odvode vodu sa puta čime se smanjuje ovaj rizik.

Zimske gume nisu važne samo kada ima snega, leda ili poledice. One poboljšavaju trakciju, smanjuju put kočenja, poboljšavaju kontrolu u vožnji i smanjuju rizik od akvaplaninga tokom hladnih meseci. Zato ne zaboravite da zimske gume nisu samo za loše vremenske uslove na putu, one su važne za celu zimsku sezonu na putevima.