Novi punjači za električne automobile na putevima u Srbiji


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-električni-punjači-na-putevima

Na auto putevima u Srbiji će uskoro biti instalirano između 80 i 320 punjača za električne automobile, a svaki od njih će imati dva priključka za punjenje, najavljeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Ovaj značajan korak predstavlja unapređenje trenutne infrastrukture jer sada postoji samo oko 100 punjača različitih tipova na domaćim putevima.

Takođe je istaknuto da je u Srbiji tokom jula ove godine registrovan čak 20% više električnih automobila u poređenju sa istim periodom prošle godine. U međuvremenu, Nemačka trenutno broji oko 1,1 miliona električnih vozila, dok Velika Britanija ima oko 640000, Francuska oko 605000, a Norveška oko 603000 električnih vozila.

U Norveškoj se čak 80% od ukupnog broja novoregistrovanih automobila prošle godine sastoji od električnih vozila. Na globalnom nivou u 2022. godini prodato je oko 10 miliona električnih automobila, a očekuje se da će se ta brojka povećati na oko 14 miliona u ovoj godini.

Servisi za južnokorejska i japanska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis Vašeg automobila na stranici kontakt.

Napomenuto je da je Evropska unija donela odluku da do 2026. godine na svakih 60 kilometara auto puta postavi po jedan punjač za električne automobile. Ovaj korak ima za cilj dalje podržavanje prelaska na električna vozila i smanjenje emisije štetnih gasova.

Dodatno, 16 postojećih odmorišta na auto putevima u Srbiji će biti transformisano u “zelene stanice”, što podrazumeva postavljanje između pet i 20 punjača za električne automobile na svakom odmorištu. Ovaj inovativni pristup ima za cilj pružanje celovitog iskustva korisnicima električnih vozila na putovanjima uz standardne sadržaje na odmorištima kao što su restorani, kafići, prodavnice i igrališta za decu.

Izvor: b92.net