Šta nikada ne treba raditi ako imate automatski menjač


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-automatski-menjač-2023

Automatski menjač je kompleksan deo automobila i potrebno je da se pravilno koristi kako ne bi dolazilo do kvarova. Popravka ili zamena automatskog menjača na starijim automobilima može čak premašiti vrednost celog vozila pa je važno znati šta nikad ne raditi sa automatskim menjačem.

Nije poželjno ubacivati ručicu automatskog menjača u “neutral“ (N) pri spuštanju nizbrdo. Dovoljno je skinuti nogu sa papučice gasa i kočiti prema potrebi.

Kada je vozilo u pokretu nije poželjno prebacivati iz “rikverc“ (R) u “drive“ (D). Najsigurnije je da zaustavite vozilo u potpunosti pa tek onda prebacite u D.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite servis ili pregled vozila ovde.

Nije preporučljivo podići broj obrtaja motora dok je automatski menjač na “neutral“ (N) pa zatim prebaciti u “drive“ (D). Na ovaj način može doći do ozbiljnog oštećenja zupčanika menjača.

Dok čekate na semaforu najbolje je držati automatski menjač na “drive“ (D) sa pritisnutom kočnicom. Mnogi stave ručicu menjača na “neutral“ (N) ili “parking“ (P) ali ne drže nogu na kočnici pa auto može skliznuti, posebno ako je blag nagib koji se ne oseća. Prilikom režima P, na novijim automobilima se automatski otključavaju vrata i gepek što može imati posledice u pojedinim državama i gradovima koji su nebezbedni.

Na kraju, ono što nikada ne treba raditi jeste prebacivanje automatskog menjača u “parking“ (P) pre nego što se vozilo u potpunosti zaustavi. Na ovaj način takođe može doći do ozbiljnog oštećenja menjača što će dugoročno stvoriti prilično velike troškove servisa.

Naučite kako da pravilno koristite automatski menjač, višestruko se isplati, a i vožnja je sigurnija uz manju potrebu za čestim opravkama.