Zašto dizel teško pali zimi?


Ima li lošijeg osećaja nego kada sednete u auto, a on neće da upali? Sve po spisku bude obično komentar sebi u bradu, ali o tome treba voditi računa na vreme, posebno zimi. Automobil će Vam biti zahvalan, posebno dizelaš, ako ga revnosno održavate. Zakažite redovan pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog automobila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.

Najčešći uzrok otežanog paljenja dizel agregata su neispravni grejači motora. Grejač koji se napaja iz akumulatora vrši predgrevanje cilindra kako bi se smeša goriva i vazduha lakše zapalila. U slučaju da je grejač neispravan, teže se postiže temperatura od 850 do 1000 stepeni i smeša se teže pali, a problem je posebno zimska temperatura.

Dijagnostika savremenih automobila će Vam javiti ako grejač nije ispravan i da je vreme za njegovu zamenu. Ali šta ako vozite staru Mazdu koja nema takav sistem. Ovo je metoda koju Vam ne savetujemo ali može da posluži. Potreban Vam je običan električni kabl. Jedan kraj kabla vežite za plus pol akumulatora, a drugi stavite na konektor grejača. Ako pri kontaktu nastane varnica, grejač je ispravan, u suprotnom vreme je zamenu.

Naš savet je svakako da Vam takvu dijagnostiku, a posebno zamenu grejača urade profesionalci. Nestručnim rukovanjem moguće je napraviti još veću štetu. Svakako je dobro proveriti i akumulator jer on napaja grejač, pa je kombinacija dva neispravna uređaja siguran put ka verglanju u prazno.

Nemojte kriviti automobil niti šefa što Vam zamera kašnjenje na posao. Najčešće je ljudski faktor presudan, neredovan odlazak na servis i čekanje da se kvar pojavi. Delujte proaktivno, produžite vek kolima i predupredite moguća iznenađenja.