CES 2020. – Tojotin grad budućnosti


Na sajmu CES 2020 (Consumer Technology Show) koji se održava svake godine u Las Vegasu, japanski proizvođač automobila Tojota je predstavio viziju modernog grada budućnosti.

Pri dnu planine Fidži, Tojota planira da izgradi grad koji će se prostirati na površini od 175 hektara i za početak će imati 2000 stanovnika. Kuće u gradu će biti deo međusobno povezanog ekosistema koji energiju dobija od vodoničnih gorivnih ćelija.

Stanovnici i istaživači koji će živeti i raditi u svojevrsnoj “živoj laboratoriji“ isprobaće nove napredne oblike robotike, mobilnosti, funkcionalnosti pametnih kuća i veštačke inteligencije.

Prema nameni i brzini, saobraćaj u gradu će biti razdvojen na 3 segmenta:

  • spor saobraćaj
  • brz saobraćaj
  • saobraćaj za pešake.

Kompletnu organizaciju transporta u gradu obavljaće autonomna vozila.

MetroSnap je ime za Tojotinu novu generaciju autonomnih vozila. Pogon vozila je na vodonične gorivne ćelije koje su ekološki prihvatljive i smanjuju zagađenost vazduha. Modularna vozila mogu pomoći u rešavanju problema moderne mobilnosti, poput autonomne vožnje i zastoja u saobraćaju.

Dok čekamo da nam budućnost zakuca na vrata, automobile iz sadašnjosti servisirajte na dobro poznatim adresama na Senjaku i Novom Beogradu.