Zašto automobil kašlje


Ako se Vaš automobil zakašlje, nemojte ga voditi u zavod za javno zdravlje, sigurno smo da mu je potreban pregled u nekom od naših servisa na Senjaku ili Novom Beogradu. Ako se Vi lično kao vlasnik automobila osećate loše, imate visoku temperaturu ili kašalj, i niste sigurni šta tačno da radite, potražite pomoć na zvaničnom sajtu COVID-19.

Zbog čega vozilo gubi snagu tokom vožnje, zna da štucne ili da se zakašlje? Nakon 150000 pređenih kilometara motor počinje da gubi snagu, te se može pojaviti trzanje u toku vožnje što je posledica nepravilnog rada. Osnovne stvari koje su potrebne da bi motor pravilno radio su određeni propisani nivo vazduha, kompresija, paljenje i gorivo.

Međutim postoje i druge stvari na koje je potrebno obratiti pažnju:

  • Vazdušni filter – ako se ne čisti redovno, dolazi do nagomilovanja prljavštine i prašine koja otežava rad motora i dovodi do toga da se snaga motora smanjuje. Tada motor nema dovoljan protok vazduha potreban za kvalitetnu smesu goriva i vazduha.
  • Sajla za gas – kod starijih automobila dolazi do potrošnje ili labavljenja sajli, pa je potrebno da se one dodatno zategnu ili potpuno zamene.
  • Gušenje katalizatora – previše goriva može da prouzrokuje gušenje katalizatora, tako da vozila na benzin kod kojih je katalizator zapušen mogu da imaju problema sa lambda sondom.
  • Izduvni sistem – naslage koje se vremenom skupljaju u zadnjem delu, u kombinaciji sa korozijom, predstavljaju dobitnu kombinaciju za smanjen protok izduvnih gasova.
  • Prazan rezervoar – ako stalno vozite na crvenom, odnosno crveno svetlo na lampici za gorivo Vam se ne gasi, automobil počne da štuca i trza se zbog manje količine goriva u rezervoaru, sigurno je da snaga motora auta slabi i ne isporučuje se dovoljnu količinu goriva.
  • Ventili i svećice – naslage na ovim delovima sigurno će izazvati smanjenu snagu motora.

Nemojte čekati da motor oslabi, redovno idite na pregled i servis pa će Vam automobil biti zahvalan.