Držite propisano odstojanje


Držanje odstojanja je ovih dana preporučena mera, ako ne želite da se zarazite virusom COVID-19, minimum 2 metra od druge osobe. Međutim, držanje odstojanja u saobraćaju je mera koja je vanvremenska i uvek će važiti ista pravila, a takođe Vam može spasiti zdravlje i neželjene posledice koje mogu nastati usled sudara.

Koliko je potrebno rastojanje između dva vozila? Vozač koji se kreće iza drugog vozila, dužan je da drži potrebno odstojanje tako da ne ugrožava bezbednost saobraćaja! U normalnim uslovima saobraćaja preporučuje se pola brzine kretanja vozila izraženo u metrima (na primer za brzinu 100 km/h, preporučuje se odstojanje od 50 metara) ili određivanje odstojanja u kretanju metodom “dve sekunde”. Potrebno je da izaberete neki vidljiv znak ispred sebe i kada vozilo koje ide ispred vas prođe taj znak, Vi trebate da prođete taj znak, ali tek nakon dve sekunde. Tada je rastojanje između Vas i vozila ispred dovoljno.

Odstojanje takođe zavisi od brzine kretanja vozila, vrste i stanja kolovoza, vidljivosti, atmosferskih prilika,  gustine saobraćaja, psihofizičkih sposobnosti i iskustva vozača. Potrebno odstojanje mora da bude uvek toliko da vozač može na bezbedan način da izvrši zaustavljanje a da pri tom ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju.

Uzrok saobraćajnih nesreća gotovo u većini slučajeva je zbog neprilagođene brzine kretanja vozila i nepridržavanja pravila o bezbednom odstojanju. Nemojte kriviti loše puteve, slabe kočnice ili krivicu prebacivati na druge. Uradite ono što je do Vas, budite na bezbednoj udaljenosti od drugih učesnika u saobraćaju i rizik svedite na minimum.