Vožnja na plin – koliko se i dalje isplati?


Vožnja na plin početkom 2000-tih bila je izuzetno popularna, a ugradnja uređaja u automobil masovna pojava. Tadašnji odnos cene plina prema benzinu i dizelu bio je izuzetno povoljan. Kakva je situacija danas?

2000. godine cena plina je bila oko 30 dinara dok je benzin koštao oko 70 dinara. Iako vozila na plin troše od 5% do čak 20% više postojala je računica ugradnje aparata za plin, posebno za one koji godišnje prelaze više kilometara.

Pre samo 5 godina cena plina je bila oko 75 dinara dok ona danas dostiže cenu od 103 do 107 dinara po litri. Cena benzina danas je oko 175 dinara, a cena dizela oko 195 dinara po litri. Odnos cene drastično se promenio tokom godina, a vreme isplate aparata za plin se produžilo. 

Pouzdani servisi japanskih i južnokorejskih vozila sa dugogodišnjim iskustvom na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Ono što je svakako prednost jeste da sada plin možete kupiti na gotovo svakoj pumpi, dok to nije bio slučaj pre 20 godina. Takođe cene variraju pa možete proći povoljnije na određenim pumpama.

Čak i sa ovakvom cenom plina vožnja je i dalje isplativa. Razlika se odavno smanjila, jer je nekada cena plina bila znatno niža od cene benzina i goriva. Procene za budućnost veoma su nezahvalne zbog nestabilne cene energenata, a situaciji ne doprinose ni trenutna dešavanja u Ukrajini. Postoji velika mogućnost da cena plina u budućnosti dostigne toliko visoku vrednost, da uz povećanu potrošnju postane jednako ili manje isplativ energent kakav su benzin ili dizel. Do tada, koristite mogućnost manje cene plina i dalje štedite. 

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-da-li-se-voznja-na-gas-isplati-2022