Uticaj boje automobila na bezbednost


Izbor boje automobila zna da bude veoma težak. Sviđa Vam se više nijansi a promena nakon kupovine vozila nije moguća. Ako pitate lepšu polovinu onda izbor verovatno pada na crvenu. Šalu na stranu, da li ste znali da boja vozila utiče i na bezbednost?

Najpopularnija boja za vozila je srebrna, a zatim odmah ide bela. 

Prema istraživanju koje je sproveo Centar za istraživanje nesreća Monaš univerziteta iz Melburna u Australiji, bela boja automobila je daleko najbezbednija. Ovakve svetle boje, kakva je bela, su najbolje kada je u pitanju vidljivost i bezbednost na putu, i samim tim je rizik od nesreće manji.

Bez obzira ne vreme dana, beli automobili imaju 12% manji rizik da se nađu u nesreći u poređenju sa crnim vozilima. Krem, žuta i bež su zajedno sa belom bojom u samom vrhu po pitanju bezbednosti.

Koje su boje nebezbedne?

Dobro pretpostavljate, crna je na vrhu liste. Uz nju je i siva boja koja povećava rizik od nesreće za 11%, srebrna za 10%, plava i crvena za 7%.

Ako nas pitate, onda je pravi izbor za Vas kupovina bele Tojote, pošto su japanska vozila među najpouzdanijim na svetu. A naravno, tu su i drugi japanski brendovi, sa kojima ne možete pogrešiti.

Zakažite pregled ili servis Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila u nekom od naših servisa na Senjaku ili Novom Beogradu.