Koji su rizici vožnje po snegu?


Koliko Vam je potrebno vremena da očistite auto koji je zavejan snegom? Hladni prsti i smrzavanje dodatni je bonus. Paljenje zimi zna takođe da izazove glavobolju ali japanska vozila imaju odlične dizel motore, koji nisu problematični ni na izuzetno niskim temperaturama. 

Za one koji nemaju garažu pa moraju očistiti automobil od nanosa snega, imamo loše vesti. Nije dovoljno samo ukloniti sneg sa šoferšajbne i sesti za volan već je potrebno očistiti vozilo da na njemu nema snega koji će prilikom vožnje otpadati i ometati druge učesnike u saobraćaju.

Policija ukazuje pažnju vozačima da će biti kažnjeni svi koji hauba nije očišćena od snega. 

Da li ste znali da se vozilo vodi kao tehnički neispravno ukoliko izazovete saobraćajnu nesreću sa letnjim gumama na kolovozu koji je prekriven snegom, ledom ili poledicom, u periodu koji traje od 1. novembra do 1. aprila? U zimskom periodu vremenski uslovi tokom dana mogu biti savršeni za vožnju ali se usled niske temperature i manjih padavinu veoma brzo mogu formirati led i poledica. 

Kasko osiguranje nije moguće naplatiti ako ste učestvovali u saobraćajnoj nesreći sa letnjim gumama po snegu.

Osiguravajuća kuća će oštećenom isplatiti novac, ali ima pravo da od Vas zahteva refundaciju nastalih troškove zato što ste, po zakonu, upravljali tehnički neispravnim vozilom.

Zato razmislite dobro o uslovima na putu zimi i ne sedajte u vozilo ako nemate kompletnu opremu i zimske gume. Kazna policije je manja šteta, bezbednost i sigurnost Vas samih i ostalih učesnika u saobraćaju je prioritet.