Uloga žena u automobilskoj industriji


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-berta-benz-prvi-auto-u-istoriji

Uloga žena u društvu menjala se kroz vekove, da bi smo danas imali jedan zadovoljavajući nivo jednakosti među polovima, ali svakako ne dovoljan. Kada govorimo o auto-industriji, žene su takođe imale svoj doprinos, uprkos stereotipima da je to isključivo muška oblast.

Jeste li znali da se na prvo putovanje velike udaljenosti automobilom otisnula jedna žena. Reč je o Berti Benc, supruzi Karla Benca, osnivača kompanije Mercedes-Benz. Karl Benc je 1886 razvio svoj patent – prvi automobil na svetu. Njegovu inovaciju snažno je podržala žena Berta i stala uz njega verujući u čudo koje je stvorio.

U avgustu 1888. godine, Berta je je krenula od Manhajma (Mannheim) do Forchajma (Pforzheim), i nazad, na ukupni put od oko 100 kilometara. To je prvo putovanje automobilom na tako veliku udaljenost i, naravno, ono nije moglo da prođe bez problema. Testirajući izum svog muža ona je tokom puta otklanjala sitne kvarove pa je na taj način došla na ideju kako da poboljša kočioni sistem te je osmislila sistem kočionih obloga. Takođe se smatra da je ona osmislila i jednu od prvih rezervnih guma.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled vozila ovde ili nas pozovite telefonom

Iako nigde u dokumentima ne piše ko je prvi automehaničar na svetu, lako se da zaključiti da je među prvima to bila Berta Benc. Jer ako je ona prva žena i osoba koja je prešla put od 100 kilometara automobilom, onda je ujedno i prvi ženski automehaničar jer je usput servisirala i održavala vozilo kojim je išla. Na sve to, uspela je i da patentira deo kočnice i rezervni točak. A koliko puta smo čuli da automehaničarska radnja nije za žene! Predrasude, predrasude…

Zato drage dame, budite svoje, budite glasne kada se borite za svoja prava. Budite potkovane znanjem i odlučno se suprostavite predrasudama i stereotipima. Mi smo uz Vas, makar promovisanjem ovakvih istorijskih činjenica i pisanjem o tome.

Auto centar Forma Vam želi srećan 8. mart.