Tojota se vraća na tron


Tojota se posle 5 godina ponovo vraća na tron i prestiže Volksvagen po broju prodatih automobila u jednoj godini. Nismo precizno računali koliko je japanskih vozila prošlo kroz naše servise na Senjaku i Novom Beogradu, ali sigurno znamo da broj reklamacija gravitira nuli, na zadovoljstvo naših mušterija i nas samih.

Globalna prodaja Tojote je u 2020. pala za 11,3% ali je pad Volksvagena još veći i iznosi 15,2%. Tojota je prošle godine isporučila 9,5 miliona vozila a prvi konkurent iz nemačke tek 9,3 miliona. 

Ograničenja širom sveta zbog pandemije korona virusa, smanjena tražnja kao i privremeno obustavljanje proizvodnih pogona, dovelo je do pada isporuke vozila.

Pandemija jeste krenula iz Azije ali taj region je generalno manje pogođen pandemijom u odnosu na Evropu i Ameriku pa je uz svoje domaće tržište Tojota lakše pregurala krizni period. Poslovično disciplinovani Japanci su se pridržavali mera striktinije i uz dobru organizaciju uspeli da u vremenu krize preuzmu globalni primat u proizvodnji i distribuciji vozila. 

Tojotin proizvodni sistem je toliko stabilan i postojan da ne samo da može preživeti snažnu globalnu ekonomsku i zdravstvenu krizu nego može preuzeti i osigurati lidersku poziciju u auto industriji. Naš serijal o sistemu koji je Tojota uspostavila pročitajte ovde.

Povrh dobrih procenata i ukupnog broja prodatih vozila, inovacije i novi modeli ne samo da nisu u drugom planu nego napreduju. Od ukupnog broja prodatih vozila u prošloj godini, 23% je elektrifikovanih vozila, što je rast udela prodaje “hibrida“ od 3% u odnosu na 2019. godinu. 

Ne možemo a da ne kažemo: bravo! Ugledajmo se na Japance.