Tojota dolazi u Srbiju?


U toku su pregovori srpskih zvaničnika sa predstavnicima japanske Tojote o otvaranju auto-fabrike u Srbiji. Tojota trenutno procenjuje da li su joj potrebni novi kapaciteti u Evropi pored postojećih u Turskoj i Češkoj.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak potvrdio je da je Tojota poslala pismo o namerama opštini Inđija gde želi detaljnije izmene prostornog plana placa na kome bi se gradila fabrika automobila vrednosti milijardu evra. Ni u samoj Inđiji nisu sedeli skrštenih ruku – odbornici Skupštine već su usvojili izmenu opštinskog prostornog plana u kome se severoistočna industrijska zona proširuje na još 900 hektara.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Ova investicija japanskog giganta u auto industriji otvorila bi između 4000 i 5000 novih radnih mesta. Zašto baš sada nakon toliko godina? U Srbiji je tokom prethodne decenije stasala klasa IT radnika koji su sposobni da rade u zahtevnim tehnološkim auto-kompanijama.

Što se tiče same Tojote, treba naglasiti da je japanski proizvođač automobila vodeća svetska auto kompanija, gigant koji je po prodaji pretekao Nemački Folksvagen. Tojota je saopštila da je 2021. godine prodala 10,4 miliona vozila, što je za 10,1% više nego u 2020. 

Razlog dobre prodaje i liderskog mesta u svetu je taj što se Toyota mnogo bolje nosila sa pandemijom korona virusa od većine drugih proizvođača automobila. Posledice pandemije na njenom matičnom tržištu i dobrom delu Azije bile su blaže nego u Evropi i Severnoj Americi, tradicionalno velikim tržištima.

auto-centar-forma-beograd-tojota-u-srbiji