Kako pravilno naduvati gume i odrediti pritisak?


auto-centar-forma-beograd-pritisak-u-gumama

Pneumatici uspostavljaju vezu sa podlogom i imaju veoma veliki uticaj na bezbednost vožnje. Odgovarajući pritisak u gumama je od velikog značaja, a veoma je korisno znati kako da sami održavate pneumatike na automobilu.

Nedovoljno naduvani pneumatici utiču na performanse automobila. Upravljivost vozila može biti otežana kada su gume izduvane, put kočenja je duži, habanje guma je ubrzano i potrošnja goriva je veća. 

Pritisak u gumama preporučuje proizvođač automobila i ta informacija se obično nalazi na nalepnici koja je smeštena na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Tu možete naći preporučenu dimenziju pneumatika, preporučeni pritisak i maksimalno opterećenje koje pneumatik može da izdrži.

Servisi sa više od 20 godina iskustva za japanska i južnokorejska vozila. Zakažite pregled ili servis automobila na Senjaku ili Novom Beogradu.

Kod modernijih automobila sam sistem automobila će Vas obavestiti kada pneumatici nisu dovoljno naduvani i koliki je trenutni pritisak. Bitno je naglasiti da su pneumatici nakon vožnje zagrejani i da je pritisak tada veći, pa je naš savet da pritisak proveravate kada je auto potpuno hladan. Idealno bi bilo ujutru kada sednete u automobil ali možete i minimum jedan sat nakon vožnje. 

Dolaze topli dani i vrući asfalti pa Vam dajemo još jedan koristan savet. Na pregrejanom kolovozu pneumatici imaju slabije performanse kao i na vlažnom. Asfalt usled zagrevanja postaje mekan i elastičan te gume na takvoj podlozi imaju manji otpor i slabije trenje pa je uvek potreban maksimalni oprez, baš kao i kada pada kiša i dovodi do sličnih uslova vožnje.