Stavite na vreme zimske gume


Kada spoljašnja temperatura padne ispod 7 stepeni, preporučljivo je staviti zimske gume na sva 4 točka. Policija Vas ne možete kazniti kada vozite zimi sa letnjim gumama ukoliko na kolovozu nema leda i snega. Ali nije sve u kazni, radi se o Vašoj bezbednosti.

Prema zakonu, dubina šare na gumi potrebno je da iznosi minimum 4 mm, ispod tog nivoa guma počinje da gubi svoje performanse. Zimska guma je mekša i bolje prijanja uz kolovoz, samim tim kočenje je bolje, a nekada samo jedan metar može napraviti značajnu razliku.

U slučaju većih snežnih padavina vozači su u obavezi da poseduju lance ili druge uređaje za povećanje trakcije na putevima van naseljenog mesta, na mestima koja su obeležene znakom za upotrebu lanaca.

Važno je naglasiti i da letnja guma u zimskim uslovima vožnje, pri niskim temperaturama, značajno umanjuje svoj učinak. U takvim uslovima, letnja guma ima efekat stvrdnjavanja, plastificira se, što znatno utiče na kočenje, a samim time i bezbednost u saobraćaju. Ne moramo Vam napominjati kako se letnja guma ponaša na snegu i koliko je tek tada vožnja nebezbedna.

Zamenite letnje gume na vreme, polako se stvaraju redovi kod vulkanizera. Pripremite automobil za zimu, proverite stanje kočnica, nivo tečnosti i ulja u motoru, kao i signalizaciju. Vaš japanski ili južnokorejski automobil proverite u nekom od naših servisa na Senjaku ili Novom Beogradu.