Problemi sa kočnicama – Kako ih prepoznati?


Odlazak kod automehaničara može biti sličan odlasku kod doktora. Što ranije utvrdite od čega je automobil ‘’bolestan’’ šteta će biti manja, a svakako uticaj na bezbednost je nemerljiv. Pokušajte sami da dijagnostikujete problem sa kočnicama, a naravno odmah nakon toga zakažite pregled vozila u proverenom servisu.

Noviji, ali i mnogi stariji modeli japanskih i južnokorejskih proizvođača automobila imaju signalnu lampicu za kočnice na tabli. Čim postoji bilo kakav problem u kočionom sistemu, lampica će se upaliti i to je siguran znak da je vreme za servis. Najmoderniji automobili će Vas dodatno na ekranu informisati i koja vrsta kvara je u pitanju. 

Ako Vaš automobil nema signalnu lampicu, oslonite se na čulo sluha i mirisa, kao i na fiziku. Prvi znak da je kočnica oslabila, a kočione pločice istrošene, je jači pritisak na pedalu kočnice. Nekada ste samo ’’pipnuli’’ pedalu i automobil je odlično kočio a sada je potreban jači pritisak da bi ste postigli isti efekat. Nije vreme za paniku ali idite kod automehaničara što pre. 

Vibriranje i pulsiranje papučice kočnice, a često i volana je znak da dolazi do trenja metala o metal što rezultira deformacijom kočionih diskova. Ovoga puta nemojte čekati, idite odmah kod Vašeg majstora.

Škripanje i pištanje predstavljaju uobičajne zvukove kada su kočione pločice istrošene i zahtevaju pregled. Naš savet Vam je da idete na dijagnostiku pre nego što pločice dotraju i time krenu da utiču na zdrave delove kočnica.

Ukoliko osetite opore mirise u kabini automobila, oni mogu dolaziti iz guma. Neophodno je da što pre posetite servis kako bi stručni automehaničari pregledom kompletnog kočionog sistema utvrdili uzroke mirisa i dela koji je prouzrokovao problem.

Koliko puta smo čuli od naših mušterija, eh da sam došao koji dan ranije. Taj jedan dan može značajno uticati na cenu opravke kao i na ceo kočioni sistem. Ako ste primetili neki od simptoma koje smo Vam opisali, zakažite predgled vozila ovde. Vidimo se u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.