Šta se dešava kada sipate dizel umesto benzina u rezervoar?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-sipanje-dizela-umesto-benzina

Sipanje pogrešnog goriva u rezervoar može biti izuzetno skupo plaćena greška. Kada se ovakva greška dogodi posledice mogu biti ozbiljne, a rešavanje problema zahteva određene korake. 

Šta se dešava kada sipate dizel umesto benzina?

Benzin i dizel gorivo imaju različite hemijske sastave i karakteristike sagorevanja. Benzinski motori zahtevaju gorivo koje se brže zapali i sagoreva dok dizel motori koriste gorivo koje zahteva višu temperaturu za paljenje.

Kada sipate dizel umesto benzina u rezervoar, dizel gorivo može izazvati niz problema u benzinskom motoru. Najčešće je to zapušenje filtera za gorivo i sistema za ubrizgavanje benzina što može dovesti do ozbiljne havarije motora.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila na stranici kontakt.

Kako rešiti problem sa sipanjem pogrešnog goriva?

Prvo rešenje Vam ne preporučujemo ali smo ga mnogo puta čuli do sad. Ako ste sipali malu količinu dizel goriva, do 5 litara na rezervoar od 60 i više litara, naspite pun rezervoar benzina i idite u prvi najbliži servis. U svakom slučaju Vas čeka ispuštanje i pranje celog rezervoara kao i čišćenje sistema za ubrizgavanje. Razlog sipanja punog rezervoara je da bi se dizel što više rastvorio u benzinu i napravio manju štetu. Ovo radite samo u nuždi ako ne postoji drugo rešenje.

Pravo rešenje je da ako ste greškom sipali dizel, ne pokrećete motor kako gorivo ne bi ušlo dalje u sistem već ostalo u rezervoaru. Najbolje je šlep službom prebaciti vozilo u servis gde će se isprazniti i očistiti rezervoar te napuniti ispravnim gorivom. 

Naš savet je u ovakvim situacijama da se prvo obratite mehaničaru ili servisu, a da u izuzetnim situacijama rešavate problem sami. Šteta koju možete izazvati na ovaj način može biti zaista velika. 

Naravno, pre sipanja goriva u rezervoar, uvek proverite oznaku na pumpi i pažljivo izaberite pravo gorivo za Vaš automobil. Ako ipak napravite grešku, brza reakcija i ispravni koraci mogu smanjiti štetu i sačuvati Vaš automobil od ozbiljnijih problema.