Da li kiša može da ošteti automobil?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-da-li-kiša-može-da-ošteti-automobil

Oktobar mesec je sinonim za jesen i kišu, mada najviše padavina ima u maju i julu, ali nećemo se baviti statistikom. Kako kiša, odnosno voda, može oštetiti automobil?

Jedan pljusak ne može mnogo nauditi automobilu ali kada pričamo o godinama, stvari se menjaju. Garažirani automobili su sa razlogom skuplji od onih koji su izloženi vremenskim prilikama. 

Koji se problemi javljaju i kako možete smanjiti rizik?

Korozija

Jedan od najozbiljnijih problema koje kiša može prouzrokovati na automobilu je korozija. Kiša, posebno ako je kisela ili sadrži hemikalije kao što su soli za tretiranje puta, može doprineti stvaranju rđe na metalnim delovima automobila. Korozija se obično javlja na mestima gde se boja oguli ili ošteti, ostavljajući metal izloženim vodi i vlažnosti. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila na stranici kontakt.

Oštećenja laka

Kiša takođe može oštetiti lak na automobilu. Kapljice kiše mogu sadržati nečistoće, prašinu i ostale čestice koje se mogu zadržati na površini laka. Ako se ove čestice ne uklone brzo, mogu izazvati sitne ogrebotine i oštećenja na lakiranom sloju. 

Problemi sa elektronikom

Kiša može prodreti u električne komponente Vašeg automobila što može dovesti do problema sa elektronikom. Ovo se obično dešava ako se elektronika nalazi u prostorima koji nisu dovoljno zaštićeni od vode.

Ono što se odnosi na zimske uslove – važi i za jesenje. Redovno pranje, voskiranje i provera automobila mogu značajno produžiti njegov vek trajanja – čak i u izuzetno kišovitim predelima i vlažnim vremenskim uslovima.