Šta raditi kada je akumulator prazan?


Seli ste u auto, okrenuli ključ i ne dešava se ništa. Ima li goreg osećaja nego kada Vas izda automobil, a baš Vam je u tom trenutku potreban. Japanska i južnokorejska vozila su pouzdana ali šta ako se akumulator ispraznio?

Najlakše je pozvati dobrog mehaničara, ali ako hoćete sami nešto da učinite, evo saveta:

Popularna gurka

Kod novijih automobila može se desiti da motor prezupči. Šta to znači? U slučaju zupčastog remena, pri naglom kretanju remen može preskočiti na zupčaniku i tada se mogu uništiti ventili i cilindri što iziskuje skupu popravku. Auto palite na guranje samo ako ste prinuđeni na takvu akciju.

Dopuna akumulatora

Odlična opcija bila bi da akumulator povežete na punjač i tako ga napunite, ali ko ima vremena da čeka da se akumulator napuni? Vreme punjenja može trajati i do 10 sati.

Paljenje na kablove

Ovaj sistem je lak i jednostavan. Pazite samo da ne pomešate + i – prilikom spajanja kablova! Motor će upaliti ali ovaj metod znatno smanjuje vek trajanja akumulatora, jer se u jednom trenutku velika količina nekontrolisane energije ubacuje u ispražnjen akumulator i gotovo sigurno dolazi do trajnog oštećenja.

Za sve postoji kratkoročno rešenje ali naš savet je odlazak kod profesionalaca. Zakažite pregled vozila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.