Da li su zimske gume obavezne?


Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače da je od 1. novembra obavezna upotreba zimske auto opreme. Da li to znači da ste u prekršaju ako nemate sve 4 zimske gume na automobilu? Niste! Zakon nalaže da zimske gume morate imati ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju 4 zimska pneumatika, odnosno gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 milimetra. Vozači su obavezni da poseduju odgovarajuće lance za sneg, ili druge uređaje za povećanje prijanjanja. U naseljenom mestu vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prijanjanja.

Kazna koju saobraćajna policija može naplatiti za neposedovanje adekvatne opreme iznosi od 6 do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice.

Naš savet je da ako je temperatura vazduha ispod 7 stepeni ipak imate zimske gume jer letnje gume na nižim temperaturama gube svoje performanse. Bezbednost uvek mora biti na prvom mestu.

Sigurnim automobilom na drum, naš je moto. Zakažite redovan servis ili pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila ovde.