Šta je tjuning automobila?


Tjuniranje podrazumeva poboljšanje performansi automobila iz serijske proizvodnje. Isti delovi koji ostaju u automobili zbog većeg opterećenja brže se troše i habaju pa će Vaše vozilo češće ići na servis.

Servis za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled Vašeg vozila ovde.

Dobra opcija za tjuniranje su fabrički ili ovlašćeni tjuneri ali se zbog cene veliki broj ljudi odlučuje za prepravke u privatnom aranžmanu. Upozoravamo Vas da zbog nestručnosti ili pogrešnih proračuna nestručnih tjunera može doći do ozbiljnih grešaka pri radu motora pa čak  i do pucanja bloka motora.

Najpopularniji način da se poveća broj konja motora je takozvani “čip tjuning” (chip tuning). Čip tjuning podrazumeva promenu parametara unutar same elektronske kontrolne jednicine putem računara, odnosno zamenu serijskih mapa novim mapama iz više klase.

Proces tjuniranja započinje povećanjem snage motora i to intervencijom na glavi motora i elektronskoj kontrolnoj jedinici. Ali to je samo prvi deo cele priče. Ono što sledi je promena konfiguracije celog automobila koja treba da isprati novu veću snagu motora.

Ono što je potrebno jeste obratiti pažnju na vešanje i kočnice kako bi ceo sistem pravilno ispratio veću brzinu kretanja i bolje performanse automobila. Bilo bi dobro promeniti visinu automobila, a obavezne su i nove gume koje će obezbediti bolji kontakt sa podlogom pri većim brzinama i smanjiti ugibanje u krivinama. Potrebno je takođe obezbediti jače i kvalitetnije opruge i amortizere. 

Profesionalno tjuniranje podrazumeva i dodavanje bezbednosnih elementa, poput ojačavanja školjke i ugradnje kaveza.

Za profesionalni servis sa 20 godina iskustva obratite nam se putem telefona ili nam pišite na stranici kontakt