Nosači i krovne kutije povećavaju potrošnju goriva


Kad se vratite sa odmora ili dužeg puta uklonite krovne držače i kutije (krovne kofere) ako ih više nećete koristiti. Zašto je to bitno, osim što ako nemate garažu, tokom noći možete ostati bez njih?

Krovna kutija ima u proseku između 15 i 20 kilograma. Samim ti povećava se otpor vazduha i potrošnju goriva za čak 2 litre. Automobili su dizajnirani da budu aerodinamički i najefikasniji ako im se ništa ne dodaje. Kutije/koferi za krov jesu i same dizajnirane da budu aerodinamične ali uprkos tome doprinose ukupnoj smanjenoj aerodinamičnosti vozila.

Zakažite pregled vozila pre polaska na put. Servis za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. 

Kod loše dizajniranih krovnih kutija moguće je da dođe i do 50% povećanja potrošnje goriva sa ali ovo je ipak ekstreman slučaj.

Automobili u proseku troše 10-25% više goriva zbog svoje krovne kutije jer povećanje prednje površine negativno utiče na aerodinamiku. Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15% računu za gorivo.

Zanimljivi su rezultati u vezi sa krovnim nosačima za bicikle. Kod njih automobil troši oko 10% više goriva na 100 km nego bez njih. Sa biciklima na krovu potrošnja je 25% veća.

Ako ste pitali zašto Vam je automobil na putu do mora trošio više, odgovor može biti u dodatim kutijama na krovu vozila. Ako Vam pak automobil troši više bez dodatnog opterećenja vrema je da odete kod majstora.