Šta je opoziv automobila i zašto se dešava?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-opoziv-automobila

Opoziv automobila se dešava jer se radi o ispravljanju greške za koju vlasnik nije odgovoran već proizvođač. To svakako nije dobra reklama za bilo koji brend! Zašto se dešava i u čemu se radi?

Kada se kupcu isporuči automobil očekuje se da bude potpuno ispravan. Ako se naknadno utvrdi fabrička greška dolazi do opoziva gde se vlasnik upućuju u servis kako bi se nepravilnost korigovala. 

Ponekad se vlasnici automobila pozivaju na “besplatnu servisnu akciju” što je isto, ali lepše zvuči. Opoziv je zaista grub izraz jer znači da se nešto povlači, a kada se bilo koji proizvod povlači iz upotrebe to znači da nešto ozbiljno nije u redu. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Dobra stvar je da proizvođači automobila sami priznaju grešku na vozilima koja su već puštena u promet. Na taj način se sprečava da dođe do ozbiljnih posledica usled neke sistemske greške na vozilu.

Na primer, neke od grešaka su da je moguće aktiviranje vazdušnih jastuka (Airbag sistem) tokom vožnje, pa se vlasnici upućuju u servis na ispravljanje greške. Obično se se radi o maloj verovatnoći ishoda, ali kada se greška ispolji, može doći do ozbiljnih posledica i smrtnih ishoda.

Ni jedan proizvođač ne pravi namerno greške ali dobra stvar je kada se one na vreme uoče i otklone. Opozivi se dešavaju skoro svim automobilskim brendovima – pa i onim luksuznim. 

Redovno održavanje vozila i pregledi teško mogu ukazati na fabričke i sistemske greške automobila ali svakako je dobro pregledati vozilo makar 2 puta godišnje, pred promene vremena kakve su dolazak leta ili zime.