Ovalnost diskova kočnica – problem za tehnički pregled?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-ovalnost-diskova-kočnica

Ovalnost diskova kočnica će biti ozbiljan problem za automobile na tehničkom pregledu od jula meseca. Idite na vreme kod Vašeg automehaničara kako bi ste rešili problem.

Ovalnost diskova kočnica je iskrivljenost ili deformisanost diskova po uzdužnoj osi, odnosno površini diska. Ovu nepravilnost nije moguće uočiti golim okom jer je jako mala. 

Da li je reč o pravoj iskrivljenosti ili je nešto drugo u pitanju? Moguće je da disk nije iskrivljen već se radi o debljini diska koja je izazvana nejednakim trošenjem, a to je posledica problema sa kočionim klještima ili pločicama. Do ovih nepravilnosti može doći zbog kvaliteta delova, nestručne montaže ali i zbog nestručne montaže samog diska.

Servisi za južnokorejska i japanska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde

Na tehničkom pregledu od jula meseca će se uzimati u obzir i ova stavka i meriće se konkretno “neujednačenost sile kočenja po obrtu točka”.

Procena stručnjaka i ovlašćenih mehaničara za tehnički pregled vozila jeste da oko 25% vozila neće proći na tehničkom pregledu zbog ovalnosti kočionih diskova. Starost vozila nije presudan faktor jer će i mnogi automobili mlađi od 10 godina biti tehnički neispravni po ovom parametru. 

Optimistične prognoze govore da ipak neće biti toliki procenat vraćanja vozila sa linije tehničkog pregleda, ali razni faktori će odlučivati o tome.

Kako se ne bi kockali sa ishodom tehničkog pregleda, proverite ovalnost diskova kočnica. Obratite se Vašem automehaničaru na vreme i rešite potencijalni problem.