Saveti za pravilno kočenje


Nožna kočnica služi za kočenje i zaustavljanje automobila, a ručna kočnica za zaustavljanje automobila u slučaju gubitka kočione tečnosti u sistemu za kočenje. Jedan od bitnijih sistema u automobilu jeste sistem za kočenje, pa Vam savetujemo da redovno idete na pregled vozila i ne vršite dijagnostiku sami – prepustite takvu vrstu posla profesionalcima.

Kako da pravilno kočite?

  • Nemojte konstantno kočiti – pratite saobraćaj i koristite kočnicu kada je to nužno. Na taj način štedite kočioni sistem ali i gorivo.
  • Nemojte naglo kočiti – pripremite se za kočenje tako što će te na vreme pustiti pedalu gasa a nakon što automobil prirodno uspori koristite nežno kočnicu za usporavanje ili zaustavljanje vozila.
  • Naglo kočenje sa ABS sistemom za kočenje – ako imate potrebu za naglim kočenjem, stisnite kočnicu svom snagom jer se točkovi neće zaključati. Držite čvsto pedalu kočnice dok god je to potrebno.
  • Naglo kočenje bez ABS sistema za kočenje – ako imate potrebu za naglim kočenjem uradite to malo nežnije, da se točkovi ne bi zablokirali. Povećavajte pritisak na pedalu kočnice ali nemojte “zabosti” kočnicu kako bi ste i dalje mogli kontrolisati vozilo.
  • Kočenje motorom – današnje kočnice su mnogo efikasnije nego u prošlosti, ali još uvek možete koristiti prenos brzina da usporite vozilo. Ova tehnika je dobra za strme nizbrdice i kada vučete teret. Ubacite u nižu brzinu da biste pomogli motoru i sprečili kočnice od pregrevanja.
  • Kočenje u krivini – kada skrećete, pritisnite kočnicu kako biste usporili pre nego što uđete u skretanje. Kako ulazite u krivinu, počnite lagano da otpuštate kočnicu i da blago ubrzavate.

Pravilno kočenje može Vas spasiti od brojnih neželjenih posledica, zato je dobro i provežbati određene situacije kada je to moguće i potpuno bezbedno. 

Proverite kočnice Vaših japanskih i južnokorejskih vozila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.